کلیاتی از بیمه آتش سوزی انبارها

دکتر سعید اسدی قراگوز(پژوهشگر)

آذین السادات استادرمضان(پژوهشگر)

کلیاتی از بیمه آتش سوزی انبارها

انبارداری شامل سیستم‌های قرار گرفتن جنس در انبار و ایجاد روش‌ها و اعمال مدیریت کنترل موثر از زمان دریافت تا لحظه تحویل است. انبارداری عبارت است از دریافت مواد و اقلام، نگهداری صحیح و تحویل به موقع آن‌ها به مصرف کننده با رعایت مقررات و دستورالعمل‌های سازمان به نحوی که با اعمال کنترل دقیق از میزان موجودی کالا در انبار و مقدار مصرف آن و نیز از انباشته شدن بیش از حد موجودی‌ها جلوگیری شود.

به عبارتی سرمایه یک کسب و کار در انبار آن ذخیره و نگهداری می‌شود. لزوم بیمه داشتن انبار و پیش‌بینی‌های لازم برای جلوگیری از خسارات احتمالی علاوه بر نگهبانی، نظارت پی در پی، دوربین مدار بسته و قفل و بست‌ها بسیار مهم است. در این میان نقش صنعت بیمه در انبارداری بسیار حائز اهمیت است.

در این گزارش  پس از بیان  تاریخچه‌ای از انبارهای اولیه و بیمه آتش‌سوزی انبار در سطح جهان و ایران برگرفته از منابع معتبر جهانی، گزارش جامع آماری از پراکندگی انواع انبارها در سطح کشور در طول 16 سال ارائه گردیده است. سپس در ادامه گزارش به بررسی وضعیت صدور و خسارت بیمه آتش‌سوزی انبار در طبقه‌های شغلی پرریسک در یکی از شرکت‌های خصوصی بیمه در طی 18 سال پرداخته شد و در ادامه  همان بخش اثرات اجرای ماده 27 آیین‌نامه اجرائی مواد 5 و 6 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز بر صدور بیمه‌نامه‌های انبار بررسی گردید. در ادامه گزارش پس از معرفی انواع انبارها، به صورت مفصل فرآیند صدور بیمه‌نامه انبار از مرحله ارائه پیشنهاد توسط بیمه‌گذار تا ارزیابی ریسک، ارائه نکات ایمنی و صدور بیمه‌نامه مورد بررسی قرار گرفت و به چالش‌های اساسی در این بخش‌ها پاسخ ارائه گردید. این گزارش پژوهشی سعی دارد به زبان ساده، کارشناسان و شبکه فروش صنعت بیمه را با بیمه انبار به صورت تخصصی آشنا کند لذا این گزارش از دو قسمت پژوهشی (تاریخچه انبارداری و بیمه انبار و بررسی آماری ) و آموزشی (تشریح فرآیند صدور بیمه نامه انبار صفر تاصد به زبان ساده ) تشکیل شده است. با توجه به فقر مطالعات پیشین در حوزه تخصصی بیمه انبار، اکثر مطالب بخش آموزشی این گزارش برگرفته از تجارب مدیران اجرائی این رشته بیمه‌ای به صورت مصاحبه‌ و تجربه مولف بوده است.